Het FCI heeft uiteindelijk de puntjes op de i gezet en hier is het ultieme bewijs dat de chocoladekleur en
amberkleurige ogen volledig erkend is en dat de chocoladekleur geen zwart pigment kan hebben !!!!!!

H
ier volgt een Nederlandse samenvatting van het officiële document van het FCI, aangezien deze enkel te lezen zijn op de site van het FCI , in het Engels, Frans en Spaans.
 
    Op de bijeenkomst van het Generale Comité van het FCI, eind november 2008 is er een samenvattend document goedgekeurd aangaande de " Rassen met toegestane genetische blauwe of bruine kleur" zoals voorgesteld door de commisie van de Standaard van het FCI.
Verschillende Lidstaten hebben hun appreciatie uitgedrukt over reeds vroeger gedane verklaringen van prof.Bernard Denis, over de rassen met de genetische mogelijkkheid van de blauwe of de bruine kleur.Daarom deze verduidelijkte uitleg over de rassende die de verdunde blauwe of de bruine ( chocolade ) kleur dragen.
De blauwe of bruine kleur hoeft niet noodzakelijk over het ganse lichaam voor te komen en ook de tan markeringen zijn toegestaan. 
 
 BRUIN: d.w.z.erfelijk bepaald leverbruin, ook chocoladekleur genoemd.Honden met de genetische bruine kleur(chocoladebruin)kunnen nooit een zwarte neus hebben en de ogen zijn meestal hazelnootkleurig ( amber)
De intensiteit van de vacht en huidskleur kan variëren van heel bleek, als het verdund is( zoals bij de Weimaraner), tot een diep paars bruin ( zoals de Duitse Wachtelhund of de Ierse Water Spaniel )
Groep 9 ( gezelschapshonden):
HAVANEZER: Bruine kleur( chocolade) officiëel erkend.
BICHON HAVANAIS ( 250 ), dit is het erkenningsnummer van de Standaard, door het FCI

Klik hier voor het FCI bijvoegsel 1

Klik hier voor het FCI bijvoegsel 2

Aangezien ik  mij niet wil verlagen tot het niveau van sommigen en mijn tijd en energie volledig uitgaan naar mijn Havietjes en nu zeker in de opvolging van mijn eerste chocoladekleurig nestje, heb ik besloten om geen verdere commentaar meer te geven op gelijk welke aanval  op de chocoladekleurige Havanezertjes. Ik blijf mij verder inzetten en verdiepen in de fok van de chocoladekleurige Havietjes en natuurlijk ook in alle andere kleurencombinaties.

  Zoals elders op mijn site te lezen is fok ik enkel Havanezertjes met stamboom van St.Hubertus, dus erkend door het FCI, welke kleur ze dan ook hebben .Op de eerste plaats komt de gezondheid, socialisatie , karakter en opvoeding van de puppies...... "Appelblauwzeegroene Havanezers met roze stippen....." gaan zeker nooit erkend worden door het FCI dus dit stemt tot nadenken ?! ?!.....
Ik ben zeker  dat eenieder wie deze onzin op een site heeft gelezen, zal begrijpen dat dit enkel het gevolg is van pure afgunst en jaloezie. Er bestaan geen oncorrecte kleuren , enkel moeilijk te fokken kleuren ! Ook de echte ( blijvende ) " rode " kleur is moeilijk te fokken en ja, tot spijt van wie het benijdt......voor de fok van deze kleur ga ik mij nu ook verder voor 100% inzetten !! Dit ga ik  doen via mijn Escudo, welke de rode kleur reeds verschillende keren heeft doorgegeven en reeds héél mooie pupjes heeft voortgebracht.Dus.... wait and see !!!!
 

Pels:

De chocoladekleurige pels kan gaan van, zéér lichte koffie met melkkleur tot zéér donkere fondantchocoladekleur.Er is ook chocolade /brindel, chocolade/ sabel, chocolade/ tan, chocolade/zilver, chocolate/party (chocolade/ wit) en extreme piedbald.  Ze kunnen ook goud,rood of askleurig getint zijn.Er zijn nuances mogelijk van de lichtste melkchocoladekleur tot het donkerste fondantchocoladekleur.
 
Pigment: 
De pigmentatie van de echte chocoladekleurige Havanezer,op de neus, lippen,kussentjes en oogranden, kan varieëren van leverkleurig tot donkerbruin, aangepast aan de kleur van de pels.Chocoladekleurige Havanezers hebben chocoladeklkeurige of lichter gekleurde nageltjes.Een échte chocoladekleurige Havanezer kan niets van zwart hebben ! Alle andere kleuren bij de Havanezers moeten donkere ogen,zwarte neus, oogranden,lippen ,kussentjes en nageltjes hebben.  
 
Ogen: 
De chocoladekleurige Havanezer heeft lichter gekleurde ogen, deze kunnen gaan van alle kleuren bruin , hazelnoot tot amberkleur.Door de lichtere kleur van de ogen krijgt de Chocoladekleurige Havanezer een héél intiligente menselijke uitdrukking.
De combinatie van de oog- en neuskleur is het beste bewijs of u een echte chocoladekleurige Havanezer heeft of een Havanezer met slechte pigmentatie.Bij een échte chocoladekleurige Havanezer zullen de ogen aangepast zijn aan de neuskleur, hoe lichter de neus, hoe lichter de ogen.Als uw Havanezer zijn ogen zeer donker , bijna zwart, zijn en zijn neus bruin dan hebt u een Havanezer met een slechte pigmentatie, maar geen chocoladekleurige Havanezer.
 
Puppies: 
De chocoladekleur is zeldzaam bij de Havanezer.
Beide ouders moeten drager zijn van het chocolade gen om chocolade puppies te krijgen.
Als één van de ouders chocoladekleurig is en de andere niet en niet drager van het chocolade gen, dan kunnen er geen chocolade puppies uit voortkomen.
Als één van de ouders chocoladekleurig is en de andere niet ,maar wel drager is van het chocolade gen, is er de mogelijkheid ( kleine kans !) dat de helft van het nest chocoladekleurig is.
Als beide ouders niet chocoladekleurig zijn en ook niet drager van het chocoladekleurig gen komen er nooit choladekleurige puppies uit voort.
Als slechts één van beide ouders drager is van het chocoladekleurig gen gaan er ook nooit chocoladekleurige puppies uit voortkomen.
Als beide ouderdieren niet chocoladekleurig zijn, maar wel drager van het chocoladekleurig gen, is het statistisch gezien mogelijk dat 25% van het nestje chocoladekleurig is. ( zeldzaam voorgekomen !)
Als beide ouders chocoladekleurig zijn dan zijn de puppies altijd chocoladekleur.

 

Mis Amores Pequenios, havanezer, havanese, bichon havanais, havanezers, bichons havanais, bichon, kleine hondje, kleine hond, gezelschapshonden, gezelschapshond, schoothond, schoothondje, gezelschapshondje, pup, puppy, pups, puppies, havanezerfokker, havanezerkennel, havanezer fokker, havanezer kennel, havanese breeder, breeder havanese, vinkt, deinze, oost-vlaanderen, gent, eeklo, sint-niklaas, antwerpen, west-vlaanderen, west vlaanderen, limburg, brussel, flandre occidentale, flandre oriental, bruxelles, flandre, flamand, vlaanderen, belgie, belgique, belgium